Vacuna contra la Leishmaniosis


L'ús de la vacuna està indicat en gossos a partir dels sis mesos d'edat per a proporcionar una disminució significativa del risc d'infecció activa per leishmania infantum o de leishmaniosi clínica.

La primovacunació consisteix en tres injeccions administrades a intervals de tres setmanes. La immunitat comença quatre setmanes després d'haver completat la primovacunació. Cal una revacunació anual posterior per mantenir la immunitat.

Què passa si entre les tres primeres dosis es presenta un problema clínic que impedeix complir els terminis establerts de tres setmanes entre unes i altres? La resposta donada pels tècnics del laboratori, va ser que pot allargar el termini entre dosi i dosi, però no més de set dies.

Què passa si transcorre més d'un any des de l'última dosi i la revacunació anual? La resposta donada pels tècnics va ser que es podria allargar aquest període fins a 3 mesos per no haver de tornar al programa de primovacunació.

La vacuna ha de ser mantinguda en frigorífic i intentar que arribi a la temperatura ambient abans d'injectar. També és convenient que es realitzi un suau massatge al punt de la inoculació.

Atès que l'eficàcia de la vacuna s'ha establert en gossos negatius a Leishmània, no se sap l'eficàcia de la mateixa per retardar o prevenir la progressió en gossos ja infectats. A més, una vegada que un gos ha progressat cap a la infecció activa és extremadament difícil revertir la progressió de la malaltia. Per tant es recomana realitzar les proves a tots els gossos abans de la primera vacunació.